Di̇skaro Toprak İşleme
Buradasınız: Anasayfa / Blog
3 Kasım 2021, Çarşamba
Diskaro Toprak İşleme
Diskaro toprak işlemede toprak yüzeyinin parçalanması, kesilmesi ve devrilmesi amacıyla kullanılan tarım makinesidir.
Diskaro Toprak İşleme

Diskaro, toprak işlemede toprak yüzeyinin parçalanması, kesilmesi ve devrilmesi amacıyla kullanılan tarım makinesidir. Özellikle tarımla ilgilenenler için oldukça kullanışlı olan makine, pratik kullanımı sebebiyle daha sık tercih edilmektedir. Tarımda kullanılan makinenin işlevine ve kullanım amacına göre bazı çeşitleri yer almaktadır.

Diskaro daha çok toprak üzerinde hızlı ve çok yağışın ardından oluşan otların kesilip parçalanarak toprağa karıştırılması amaçlı kullanılmaktadır. Çiftçiler için olmazsa olmazlarda olan makine ızgara, dıskaro gibi farklı isimlerle de ifade edilebilmektedir.

Diskaro Çeşitleri

Tarımda kullanılan ve ızgara olarak da makine, ihtiyaca ve kullanım amacına bağlı olarak 3 farklı çeşitte yer almaktadır.

1. Diskli Tırmık

Yay mekanizmaları birbirinden bağımsız bir şekilde olan diskli tırmık kullanım alanları daha çok toprağın parçalanması, hasadın ardından toprakta kalan yabani otları ayıklamak tohum yatağının hazırlanması amaçlı olarak gerçekleştirilmektedir.

Diskli tırmığın en büyük avantajlarından biri yakıt tüketiminin minimum düzeyde gerçekleştirilmesidir. Bunun yanında düşük beygir isteğine sahip olması ve ergonomik kullanımı diskli tırmıkları daha kullanışlı hale getirmektedir.

2. Döner Tırmık

Döner tırmık, tarımda ve bahçecilikte 3 ile 5 santim aralığındaki keseklerin parçalanması ve tohum yatağının sıkılaştırılması amaçlı kullanılmaktadır. Döner tırmıkların işleyici olan gövdesi döner diskler halinde oluşmaktadır.

Tırmıkların düz çekilebilmesi için bataryaların yönleri birbirine ters gelecek şekilde ayarlanmıştır. Bununla birlikte diskler dörderli ve altışarlı bataryalar halinde yer almaktadır. Pulluklarla birlikte sürümden sonra ya da pulluklarla birlikte keseklerin parçalanması ve kırılması gibi görevlerin yerine getirilmesini sağlamaktadır.

3. Dişli Tırmık

Dişli tırmık toprağın kırılması, karıştırılması ve parçalanması amacıyla kullanılan makinedir. Diğer yandan dişli tırmık kaymak tabakası kırılması, toprak işleme, toprağın istenilen derinlikte karıştırılması gibi işlemler için de kullanılmaktadır.

Dişli tırmıkla ile tohum yatağının hazır hale getirilmesi oldukça pratik ve kolay bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Dişli tırmıklarda batarya sayıları 1 ile 9 adet arasında değişmekte olup, sabit dişli tırmıklar, ağ tırmıkları ve tel tırmıklar olmak üzere üç farklı şekilde yer almaktadır.

Diskaro Modelleri Nelerdir?

Diskaro modelleri, disk sayısı, hafiflik ve ağırlık gibi faktörlere bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Buna göre;

  • Hafif tip 20, 24, 28 diskli,
  • Ağır tip 20, 24, 28 diskli, şeklinde farklı modellerde yer almaktadır.

Diskaro Kullanım Alanları

Izgara, tırmık gibi farklı isimlerle de ifade edilen makine, daha çok tarımda çiftçiler tarafından sıklıkla kullanılmaktadır. Toprağın parçalanması, ufalanması ve tohumların ekilmesi için tohum yatakların hazırlanması en önemli kullanım alanları arasında yer almaktadır.

Bahçe aletinin en önemli kullanım alanları;

  • Bahçe,
  • Tarla

İşleme sırasında toprak havalandırılarak havanın köklere ulaşması sağlanır. Bunun yanında hayvansal gübre ile kimyasal gübre karıştırılarak gübrenin en iyi şekilde fermente olması amaçlanır. Tarla işlemek ve tohum yatağını hazırlamak için kullanılan makineler disk çapı küçük çekili tekerlekli ya da çekili askılı X ve Y tipi makineler tercih edilir.

Disk çapı büyük olan ve makara arası geniş olan çekili tekerlekli X veya V tipi ve çekili askılı X ya da V tipi makineler tercih edilmektedir. Bu makineler genel olarak hasadın ardından kalan keseklerin parçalanıp ufak hale getirilmesi amacıyla kullanılmaktadır.

Diskaro Çalışma Prensibi

Diskaro, anız bozmak, hasadın ardından bitki atıklarını ve otları parçalamak, toprağın en üst katını daha ince hale getirmek ve toprağın en iyi şekilde işlenmesini sağlamak amacıyla kullanılan tarım makinesidir.

En çok kullanılan asma tip diskaro üç nokta askı düzeni ile traktöre bağlanır ve disk yön açıları, çatı bağlantılarının üzerinde yer alan kanallar içinde kademesiz olarak kaydırılarak işlem yapılacak olan arazide ona göre ayarlama yapılır.

Makine toprak üzerinde serbest bırakılarak traktör tarafından çekilme işlemi yapılarak toprak işlemesi yapılır. Traktörün hangi hızda ilerleyeceği toprağın yapısına bağlı olarak değişiklik göstermekte ve ona göre ayarlama yapılabilmektedir.

Diskaro, çiftçiler için en önemli makinelerin başında gelmektedir. Bu nedenle makine tercih edilirken bazı durumlara dikkat edilmesi gerekmektedir.

  • Makinenin tırmık türünün ihtiyaca göre tercih edilmesi gerekmektedir.
  • Ürünün teknik özelliklerini bilmek ve bu doğrultuda ürün tercihinde bulunmak kullanım konusunda da büyük avantaj sağlayacaktır.
  • Ağır ya da hafif diskaro tercihinde bulunmak için konuyu iyi bilen uzmandan yardım almak daha doğru olacaktır.
  • Güvenilir firmadan makine alıyor olmak ileride oluşabilecek problemlerin önlenmesine katkı sağlayacaktır.
Etiketler
toprak işleme
dıskaro
goble ızgara
diskaro kullanımı
28 lik diskaro
Detaylı Bilgi İçin Bizi Arayın